T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BERGAMA - 14 Eylül İlkokulu

Bergama Akropol´ündeki Dik Tiyatro

Pergamon’da Hellenistik Dönemde Kale Dağında inşa edilen Tiyatro, antik dünyanın en dik caveasına sahip olma özelliğini taşımaktadır.

Bu diklik arazinin eğiminden kaynaklanmaktadır. Anakaya tıraşlanarak oturma sıraları yapılırken, tiyatronun sahne binasına alan oluşturmak için istinat duvarlarıyla teras oluşturulmuştur. Bu terası oluşturmak için arazinin durumuna göre 2,3 ve 4 katlı istinat duvarı yapılmıştır. İstinat duvarlarıyla oluşturulan tiyatronun sahne terası, yaklaşık 250 metrelik uzunluğu ile yine antik dünyanın en uzun galerili tiyatro terası olmuştur. Terasın kuzey bitiş ucuna tiyatro ile de bağlantılı olarak Dionysos tapınağı inşa edilmiştir.

Tiyatronun olağanüstü dik caveası ile uzun tiyatro terasının yanısıra sabit olmayan sahne binası, Hellenistik mimarinin en şaşırtıcı dizaynlarından birisidir. Dionysos tapınağına gidebilmek için sahne binasının olduğu alandan geçmek gerekiyordu. Bunun için sahne binası ahşaptan yapılmıştı ve istenildiği zaman sökülüp tekrar kurulabiliyordu. Bugün bu ahşap konstrüksiyonun taşıyıcı direklerinin oturtulduğu sabit delikli dört köşe taş bloklar halen yerinde görmek mümkündür.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.04.2019 - Güncelleme: 15.05.2024 10:38 - Görüntülenme: 722
  Beğen | 0  kişi beğendi