T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BERGAMA - 14 Eylül İlkokulu

Bergama Asklepion’u

Pausanias’a göre Pergamon’a Asklepios kültü, Madra(Pindaros) Dağı’nda avlanırken ayağından yaralanan Arkhias tarafından, M.Ö. IV. yüzyılda Epidauros’dan getirilmiştir. Hellenistik Dönemde önemli bir sağlık merkezi olan Pergamon Asklepionu, M.Ö. 1. yüzyıldan başlayarak yaklaşık 200 yıllık bir düşüş dönemi yaşanmıştır. M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus döneminde antik dünyanın en önemli sağlık, bilim ve entellektüelite merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Pergamon Asklepion’unda bugün gördüğümüz kalıntıların çoğu M.S. II. yüzyılda İmp. Hadrian döneminde inşa edilmiştir. Bu dönemde oldukça ünlenen Pergamon Asklepion’una, Roma İmparatorlarından Marcus Aurelius (M.S.161-180) ve Caracalla (M.S. 198-217) şifa bulmak için gelmişlerdir. Ayrıca burasının Roma dönemi entelektüellerinin buluşma yeri haline geldiğini Aelius Aristeides’den öğrenmekteyiz.

 

 

Pergaon Asklepionu ayrıca bir hastası nedeni ile de önemlidir. Hadrianoutherai’lı (Balıkesir) olan A. Aristeides Roma’da retorik eğitimi almış iyi bir hatip ve yazardır. 13 yıl boyunca Pergamon Asklepion’una gelip tedavi olan ve buradaki uygulamaları yazan Aristeides’den, Pergamon Asklepionu ve uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgiler öğrenmekteyiz. Asklepion’da; perhiz, rüya tabirlerine dayanan telkinler, spor, güneşlenme, soğuk su banyoları ile şifalı otlar, merhemler, müzik ve tiyatro oyunları, uygulanan tedavi yöntemleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

17-04-2019

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.04.2019 - Güncelleme: 15.05.2024 10:41 - Görüntülenme: 1396
  Beğen | 1  kişi beğendi