T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BERGAMA - 14 Eylül İlkokulu

Bergama´nın Yunan İşgalinden Kurtulması

15 Mayıs 1919 da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinin ardından, işgalin ilçelerde de devam edeceği haberi alınır alınmaz derhal Redd-i İlhak Cemiyetleri kuruldu. Bergama Redd-i İlhak Cemiyeti de İzmir’in işgalinin ardından Bergama’da da çalışmalarına başladı. Ancak, İzmir işgal edilince Bergama’da yaşayan Rum, Ermeni ve Yahudilerin taşkınlıklarına engel olunamadı.

29 Mayıs 1919 da nüfusunun yarısından fazlası Rum olan Ayvalık’ta Yunanlılar tarafından işgal edilince Yarbay Ali Bey (Çetinkaya) Bergama, Ayvalık ve Burhaniye bölgelerinde efeler, kızanlar, zeybekler, milisler ve aşiretlerden oluşan Kuva-i Milliye örgütünün kuzey ege ayağını kurdu. Ayvalık’tan sonra sıranın Bergama’ya geldiğini anlamak zor değildi. Nitekim, bazı hainlerin olumsuz propagandaları, İstanbul hükümetleri tutumu yüzünden halkın direniş ruhu söndü ve 12 Haziran 1919’da Bergama kolaylıkla işgal edildi. İşgallere karşı alınan önlemler kapsamında Kuva-i Milliye örgütü daha da güçlenerek önce Kapukaya’da, daha sonra Bergama da yapılan baskınlar neticesinde Yunan kuvvetleri bozguna uğratıldı. Bergama’da ummadıkları bir bozguna uğrayan Yunanlılar, bu olayın öcünü Menemen’de yaptıkları insanlık dışı katliamla aldılar. Şehit olanlar arasında Kuva-i Milliyeyi oluşturmakta büyük başarı sağlayan Kaymakam Kemal Bey’de vardı. Bu sırada Bergama’daki iç karışıklıklardan da yararlanan Yunanlılar, 19 Haziranda Bergama’yı 2. kez, 21 Haziranda ise Kınık, Poyracık ve Ayaskenti işgal ettiler.

Bu olaydan sonra; bölgede yerel direniş tüm olumsuzluklara rağmen devam etti. Bundan sonraki 2 yılda düzenli ordu kuruldu. 1. ve 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz Zaferlerinden sonra Ege Bölgesi 15-20 günde tamamen düşmandan temizlendi.

14 Eylül 1922 günü 14. Piyade tümeni Erkan-ı Harp Miralayı Çallı Ethem Bey komutasındaki Türk Ordusu Bergama’ya girdi ve Bergama’da 3 yıl 3 ay süren esaret son buldu.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2019 - Güncelleme: 15.05.2024 10:46 - Görüntülenme: 551
  Beğen | 0  kişi beğendi