15 Mayıs 1919 da İzmirin Yunanlılar tarafından işgalinin ardından, işgalin ilçelerde de devam edeceği haberi alınır alınmaz derhal Redd-i İlhak Cemiyetleri kuruldu. Bergama Redd-i İlhak Cemiyeti de İzmirin işgalinin ardından Bergamada da çalışmalarına başladı. Ancak, İzmir işgal edilince Bergamada yaşayan Rum, Ermeni ve Yahudilerin taşkınlıklarına engel olunamadı.
29 Mayıs 1919 da nüfusunun yarısından fazlası Rum olan Ayvalıkta Yunanlılar tarafından işgal edilince Yarbay Ali Bey (Çetinkaya) Bergama, Ayvalık ve Burhaniye bölgelerinde efeler, kızanlar, zeybekler, milisler ve aşiretlerden oluşan Kuva-i Milliye örgütünün kuzey ege ayağını kurdu. Ayvalıktan sonra sıranın Bergamaya geldiğini anlamak zor değildi. Nitekim, bazı hainlerin olumsuz propagandaları, İstanbul hükümetleri tutumu yüzünden halkın direniş ruhu söndü ve 12 Haziran 1919da Bergama kolaylıkla işgal edildi. İşgallere karşı alınan önlemler kapsamında Kuva-i Milliye örgütü daha da güçlenerek önce Kapukayada, daha sonra Bergama da yapılan baskınlar neticesinde Yunan kuvvetleri bozguna uğratıldı. Bergamada ummadıkları bir bozguna uğrayan Yunanlılar, bu olayın öcünü Menemende yaptıkları insanlık dışı katliamla aldılar. Şehit olanlar arasında Kuva-i Milliyeyi oluşturmakta büyük başarı sağlayan Kaymakam Kemal Beyde vardı. Bu sırada Bergamadaki iç karışıklıklardan da yararlanan Yunanlılar, 19 Haziranda Bergamayı 2. kez, 21 Haziranda ise Kınık, Poyracık ve Ayaskenti işgal ettiler.
Bu olaydan sonra; bölgede yerel direniş tüm olumsuzluklara rağmen devam etti. Bundan sonraki 2 yılda düzenli ordu kuruldu. 1. ve 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz Zaferlerinden sonra Ege Bölgesi 15-20 günde tamamen düşmandan temizlendi.
14 Eylül 1922 günü 14. Piyade tümeni Erkan-ı Harp Miralayı Çallı Ethem Bey komutasındaki Türk Ordusu Bergamaya girdi ve Bergamada 3 yıl 3 ay süren esaret son buldu.