T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BERGAMA - 14 Eylül İlkokulu

Yabest Sinagogu

İstiklal Meydanı’nın yakınında, Turabey Mahallesi’nde bulunan tarihi Sinagog aynı bahçede yer alan iki katlı yapının güney-doğu cephesinde yer alan mermer kitabeye göre; Efrayim Bengiat tarafından babası İsak Bengiat’ın anısı için 1875 yılında inşa edilmiştir.

146 m2 taban alanına sahip olan yapı iki kat yüksekliğinde tek bir mekan olarak inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlamaya sahip olan ve doğu cephesinde bulunan kapısından girilen sinagog; merkezinde yer alan bema (Dua/vaaz kürsüsü) çevresinde ve iç mekanda duvarların önünde konumlanan ahşap oturma birimleri ile şekillenmiştir. Ahşap taşıyıcılar ve bema tavanı barok süslemelere sahiptir ve zeminde siyah-beyaz renklerden oluşan karo döşeme mermer ile kaplıdır.

1948 yılında İsrail Devletinin kurulmasıyla Bergama’da yaşayan Yahudilerin çoğu göç etmiştir. Bu tarihten itibaren terk edilmeye başlayan yapı, bir süre depo olarak kullanılmıştır. Yangın sonrası çatısı çökmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Restorasyon çalışmaları 2010 yılında tamamlanan sinagog günümüzde kültürel etkinliklerin yapıldığı çok amaçlı mekan ve sergi salonu olarak kullanılmaktadır.

 

Kaynaklar:

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi Fotoğraf Arşivi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2019 - Güncelleme: 15.05.2024 10:47 - Görüntülenme: 688
  Beğen | 0  kişi beğendi